Със сигурност парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 октомври. Това

...
 Със сигурност парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 октомври. Това
Коментари Харесай

Парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 октомври

 Със сигурност парното и топлата вода ще нарастнат от 1 октомври. Това става ясно доклада на специалисти от Комисията за енергийно и водно контролиране. Според енергийни специалисти парното може да нарастне с 8 до 10 %. Разчетите на енергийния регулатор демонстрират, че газът ще нарастне с близо 14 % от 1 октомври.

По предписание при растеж на цената на синьото гориво от над 5 %, има и повишаване на парното. Възможно е и цената на тока да бъде нараснала. Ето и прогнозата на специалиста Еленко Божков:
 
„ Аз чакам планирано цената на топлинната сила да бъде увеличена 8 до 10%, а цената на електрическата сила да речем с 2 до 3.5% “, сподели Божков.

Той разясни още, че спирането на преноса на газ през Украйна следващата година също ще докара до по-скъп газ за България.
 
„ Ако, както желае Газпром, през 2019 година те затворят и пресечен пазара или по-точно преноса през Украйна, ние също ще бъдем изправени пред едно ново нарастване на цената на природния газ, защото част от преноса или цената за пренос през България в този момент служи за понижаване на цената на природния газ по сегашните контракти “, добави той.

За настоящето тримесечие Булгаргаз изиска повишаване от 18 %, само че енергийният регулатор дефинира растеж от 10,8 %. Поскъпването на суровината ще докара по по-високи цени на питателните артикули, земеделските торове, материали от строителството.
 
Решението на енергийния регулатор ще стане ясно в края на септември.
 
Следващата седмица има намерено съвещание по тематиката.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР